Belka
Środa, 24 Kwietnia 2024   imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Uniwersyteckie wykłady na Zamku - Instrumenty upowszechniania wiedzy o żywieniu i ich wiarygodność (CK Zamek, Sala Prób, ul. Święty Marcin 80/82, Poznań)

Data publikacji: 2018-12-10, Data modyfikacji: 2018-12-11
A A AWydrukDrukuj  
 
Wiedza o tym, jak prawidłowo się odżywiać, aby zaspokoić potrzeby organizmu i zachować zdrowie była przedmiotem zainteresowania ludzi od bardzo dawna. Poglądy na ten temat zmieniały się na przestrzeni dziejów, by w drugiej połowie XVIII wieku dać początek nauce o żywieniu, za której ojca uchodzi francuski arystokrata i uczony Antoine Lavoisier. - Nauka ta, rozwijając się w łączności z medycyną, bromatologią i technologią żywności, zgromadziła dotąd pokaźny zasób wiedzy na temat związków między żywnością, żywieniem i zdrowiem, która jest na bieżąco aktualizowana z wykorzystaniem różnych rodzajów badań obserwacyjnych i eksperymentalnych. - Upowszechnianiu wiedzy żywieniowej służą cztery podstawowe instrumenty: normy żywieniowe, zalecenia żywieniowe, cele żywieniowe oraz znakowanie żywności. Każdy z nich adresowany jest do innego odbiorcy, ma inną specyfikę, a także inne determinanty efektywnego oddziaływania.Dynamiczny rozwój badań naukowych oraz funkcjonowanie w społeczeństwie wielu mitów, dotyczących zdrowego żywienia stwarzają potrzebę systematycznej oceny dowodów naukowych, wykorzystywanych w aktualizacji wiedzy żywieniowej i jej upowszechnianiu. - Prof. dr hab. Jan Gawęcki - wieloletni pracownik w Instytucie Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zajmuje się fizjologią i higieną żywienia człowieka. Główny przedmiot jego zainteresowań naukowych to substancje obce w żywności i ich wpływ na organizm, bioenergetyka żywienia, interakcje składników żywności w aspekcie profilaktyki dietozależnych chorób, edukacja żywieniowa, uwarunkowania preferencji pokarmowych oraz fizjologiczne mechanizmy regulacji pobierania pokarmu i napojów. Ma w dorobku ponad 400 publikacji (w tym 26 monografii), jest autorem i redaktorem naukowym wielokrotnie wznawianych podręczników akademickich: Żywienie człowieka - Podstawy nauki o żywieniu , Żywienie człowieka zdrowego i chorego , Żywienie a zdrowie publiczne , Podstawy metodologii badań w nauce o żywieniu i żywności , Słownik terminów żywieniowych. Jest również współtwórcą i wieloletnim przewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był wielokrotnie wyróżniany, w tym tytułami doktora honoris causa przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Wstęp wolny.

Pełna treść wiadomości na: tag:poznan.pl,2018:events.106906
poznan.pl, Źródło artykułu: poznan.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
poznański

Powiat poznański - powiat, którego siedzibą jest miasto Poznań, mimo że sam do niego nie należy. Powiat znajdujące się w zachodniej Polsce, w centrum województwa wielkopolskiego. Należy do niego, aż 17 gmin: Buk, Czerwonak, Dopiewo, Kleszczewo, Komorniki, Kostrzyn, Kórnik, Luboń, Mosina, Murowana Goślina, Pobiedziska, Puszczykowo, Rokietnica, Stęszew, Suchy Las, Swarzędz i Tarnowo Podgórne.

W powiecie utworzonym w 1999 roku mieszka największa liczba ludności, biorąc pod uwagę wszystkie powiaty w Polsce. Jest to 365,5 tys. mieszkańców. Rekordowa w skali kraju jest także gęstość zaludnienia – 181 os./km². Jeśli chodzi o powierzchnię (1900 km²), jest to największy powiat Wielkopolski.

Można tu odwiedzić obszary ochrony przyrody: park narodowy, parki krajobrazowe i rezerwaty przyrody. Przez tereny powiatu przebiegają trasy turystyczne: Trasa Kórnicka, Szlak Piastowski, Szlak Romański, oraz Wielkopolska Droga św. Jakuba. Wokół stolicy województwa wielkopolskiego opracowano Pierścień Rowerowy Dookoła Poznania.

 

 

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola